Aktualno

Temni oblaki nad ormoškim turizmom

Temni Oblaki Nad Ormoškim Turizmom

V Sloveniji turizem v zadnjih štirih letih beleži precejšno rast, poroča Štajerski Tednik.

Na razvoj turizma se veliko stavi tudi v Spodnjem Podravju. Statistični podatki o številu nočitev in prihodih turistov kažejo, da prizadevanja niso zaman. Krizna leta, ki so sledila gospodarskemu zlomu pred desetletjem, so prizadela tudi turistično dejavnost. Leta 2008 so na Ptuju našteli 56.000 turistov, leta 2009 in 2010 pa le še 52.000 oziroma 53.000. Dve leti je nato sledilo obdobje rasti, ki se je v letu 2013 ponovno ustavilo. Od leta 2014 do danes je rast konstantna. Lani je Ptuj obiskalo 64.000 turistov, kar je 8.000 več kot pred štirimi leti. Tudi statistika nočitev kaže dobro sliko. Lani jih je bilo 152.000, dobro polovico so jih ustvarili tuji gostje. Predlani so na Ptuju našteli 143.000 nočitev in v letu 2015 nekaj manj kot 146.000. V desetih letih se je na Ptuju povečalo tudi število nočitvenih kapacitet. Leta 2008 jih je bilo 1.206, lani 1.420. S solidnim številom nočitev se lahko pohvalijo tudi v občinah Videm in Hajdina. Razlog za to je neposredna bližina avtoceste. Pri ponudnikih na območju občine Hajdina je lani prenočilo 5.800 gostov, skoraj vsi iz tujine. V videmski občini so našteli dobrih 4.000 nočitev, od tega so jih 2.600 ustvarili tuji in 1.400 domači gostje.

Ormož zelo nazadoval, poroča Štajerski Tednik.

Ormož z zaledjem Jeruzalemsko-Ormoških goric je za popotnike in turiste zelo privlačna destinacija, ki pa nikakor ne zna ali ne zmore izkoristiti svojega potenciala. Turistične kmetije med ormoškimi goricami sicer živijo in vabijo vsaka s svojimi produkti, mesto pa dejansko nima obiskovalcu kaj dosti ponuditi. Velik udarec je okolju prizadejalo zaprtje hotela. Pred desetimi leti so v Ormožu našteli 4.400 turistov, lani točno polovico manj. Še bolj drastično je upadlo število nočitev. Leta 2008 jih je bilo 19.500, lani le še 5.200. Ormož je mesto s tisočletno zgodovino, a ga danes dve majhni podeželski občini na Dravskem polju po številu nočitev dohitevata oziroma prehitevata kot za šalo. Res je, da jima to ne bi uspelo, če ne bi čez njuno območje tekla pomembna avtocestna povezava. V občini Hajdini so tako lani našteli celo 600 nočitev več kot v Ormožu. Pa tudi Videm nič kaj dosti ne zaostaja. Lani so zabeležili 4.000 nočitev.


Preverili smo kako je označena Jeruzalemska vinska cesta – VTC 15

Jeruzalemska vinska cesta – VTC 15 sploh ni označena s predpisano signalizacijo, zato turisti niti ne vedo, da le ta obstaja.

Občina Ormož v zadnjih 12 letih ni hotela urediti turistične in druge obvestilne signalizacije ob državnih in občinskih cestah, ki bi z znaki obveščali o smeri v kateri so turistične, kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti ali spomeniki ali pomembnejši objekti in naprave znotraj območja znamenitosti ali naselja v občini Ormož.

Križišče ni označeno s signalizacijo za Jeruzalemsko vinsko cesto – VTC 15
Križišče ni označeno s signalizacijo za Jeruzalemsko vinsko cesto – VTC 15

Jeruzalemska vinska cesta se začne v Ormožu, nadaljuje v Ivanjkovce, kjer pot nadaljuje skozi Svetinje do Jeruzalema, nato skozi Miklavž pri Ormožu na Kog, tam se obrne nazaj proti Miklavžu in pripelje v Ormož.

Ko turist vozi po regionalni državni cesti in pelje skozi križišče v Mihalovcih sploh ne ve, da skozi Svetinje vodi Jeruzalemska vinska cesta – VTC 15.  Tako turisti niso obveščeni, da so ob tej cesti: Svetinjska klet, zidanica Malek, dvorec Jeruzalem, …


Turistično informacijski centri

Če potrebujete informacije o posameznem kraju, nočitvah, znamenitostih in dogodkih boste najboljše informacije pridobili na 90 turistično informativnih centrih po vsej Sloveniji.

Primerjava odpiralnega časa TIC Ormož (občina Ormož) in TIC Jeruzalem (občina Ljutomer)

TIC Ormož
TIC Jeruzalem
TIC Jeruzalem obratuje vsak dan od 10.00 do 18.00 ure, ne glede na praznik, nedeljo ali soboto. Vsak dan.
TIC Ormož obratuje le ob delavnikih (pon. – pet.) od 09.00 do 17.00 ure. V soboto pa od 09.00 do 14.00 ure.
V nedeljo in praznikih pa imajo zaprta vrata.

V TIC-u Ormož smo želeli v soboto 06.10.2018 ob 13.30 uri preveriti zakaj takšen delovnik?
Odgovora žal nismo dobili, saj so bila vrata zaklenjena.

Dovolj imamo.

12 let preveč.

Ormož je treba rešiti iz primeža posameznikov, ki so ga prijeli kot plen in ga uničujejo.

Čas je, da jim preprečimo, da nam ga dokončno uničijo.

Čas je, da Ormož postane zgodba o uspehu.

Čas je, da bodo ljudje lahko v Ormožu živeli, zaživeli in preživeli.


Ormož nujno potrebuje spremembe.

Pridružite se nam, skupaj smo močnejši.

http://za-ormoz.si/wp-content/uploads/2018/08/zos.jpg

dk

"Svet ni nevaren zaradi tistih, ki delajo slabo, ampak zaradi tistih, ki to gledajo in ničesar ne storijo." ae